Αγαπητοί Σπουδαστές,
Οι βαθμοί σας στο Εργαστήριο είναι στο eclass, στο σύνδεσμο:
Βαθμοί Παιδαγωγικές Εφαρμογές ΗΥ Εργαστήριο
Οι βαθμοί είναι μέτρο της δουλειάς και της επίδοσής σας στο Εργαστήριο. Γενικά, οι εργασίες σας ήταν πολύ καλές. Αρκετές, ήταν υποδειγματικές. Ορισμένες εργασίες σας ήταν πολύ πέρα απ’ ότι απαιτούνταν. Κατάφεραν να βρουν ένα πρωτότυπο τρόπο και μία πολύ δημιουργική, σχεδόν, επαγγελματική σχεδίαση της Εφαρμογής στο App Inventor.
Αυτό σημαίνει πως θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερες εργασίες και πολύ περισσότερα πράγματα στο Εργαστήριο. Μία πιο αναλυτική μελέτη στις δυνατότητες και το καινούργιο τρόπο που φέρνουν στην Εκπαίδευση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ρομποτική και μία ταυτόχρονη και εξίσου μεγάλη εξέλιξη σε πολλές άλλες τεχνολογίες.
Επιχειρήσαμε να δούμε αυτό το καινούργιο τρόπο, μέσα από χαρακτηριστικές, σύγχρονες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην Εκπαίδευση. Μπορεί, σχετικά λίγο, όμως, είδαμε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ChatGPT στη σχεδίαση ενός μαθήματος, τη δημιουργία Εκπαιδευτικών Σεναρίων, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για ένα μάθημα. Γενικότερα, μέσα από το ChatGPT και τα άλλα Large Language Models (LLMs) διαμορφώνεται ένα ολοκληρωτικά καινούργιο μοντέλο εργασίας στις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση, στη βάση της συνεργασίας ανθρώπου – τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει την ανθρώπινη και τεχνητή νοημοσύνη σε μία πιο προχωρημένη μορφή νοημοσύνης, την co-intelligence.
Σ’ άλλες σύγχρονες τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, αναπτύξαμε απλές εφαρμογές για κινητά στο App Inventor, βλέποντας την ιδέα του φυσικού προγραμματισμού, όπου προγραμματίζουμε όχι τον υπολογιστή, αλλά συσκευές, όπως το κινητό μας. Επιχειρήσαμε την ρομποτική, μέσα από την προσομοίωση σε δύο διαφορετικά περιβάλλοντα, το Tinkercad Circuits της Autodesk και τη Matlab.
Προσπαθήσαμε και έχει σημασία να μάθετε να δημιουργείτε τις δικές σας προσομοιώσεις. Τι καταφέραμε και τι όχι – είναι πολλά πράγματα που δεν καταφέραμε ή που, θα έπρεπε να έχουν γίνει καλύτερα.
Ένα Εργαστήριο και ένα μάθημα είναι σα μία περιήγηση. Πρέπει να δείχνει καινούργια και ενδιαφέροντα πράγματα, ελπίζοντας πως κάποιες απ’ αυτές τις ιδέες μπορεί να οδηγήσουν σε μία καινούργια αντίληψη, ν’ ανοίξουν μία καινούργια προοπτική.
Η εκπαίδευση είναι αυτό που οδηγεί σε μία καινούργια αρχή. Θα προσπαθήσω να κρατήσουμε επαφή. Θα δούμε την δυνατότητα ενός Newsletter. Ώστε, μέσα απ’ αυτό, να επανεξετάσουμε εφαρμογές, όπως η ρομποτική, προσομοίωση, matlab, ιδέες που δεν προλάβαμε να δούμε στο Εργαστήριο, όπως το midjourney και οι text-to-image generators, πολύ καλά και σημαντικά καινούργια βιβλία και δημοσιεύσεις, όπως:
Harnessing Generative AI in the Classroom
Χρησιμοποιώντας τη Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) στη Τάξη.
που μπορείτε να δείτε και, αν θέλετε, να κατεβάσετε από τους παραπάνω συνδέσμους. Ακόμα, πολύ σημαντικές ιδέες που θα συνεχίσουν ν' αλλάζουν τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση, όπως η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), ρομποτική, ai agents, LLMs, Domain Specific LLMs.
Για όποιο θέμα με τη βαθμολογία στο Εργαστήριο, στείλτε μου email στο lmichali@ta.aspete.gr
Ελπίζω, το Εργαστήριο να έκανε λίγο καλύτερα τα απογεύματα της Τρίτης και έστω ελάχιστα, να έχει συμβάλει σε κάποιες καινούργιες δυνατότητες.