ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ (ΘΕΩΡΙΑ) (EPPAIK_VOLOS22)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΡΑΤΣΗΣ

Περιγραφή

Η Αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών και των εφαρμογών της στη Διδακτική Πράξη. 

Ενότητες

Στο εισαγωγικό μάθημα θα αναφερθούμε στο πως οι ΤΠΕ και οι εφαρμογές Η/Υ μπορούν να εμπλακούν στη μαθησιακή διαδικασία, θα αναφερθούμε σε όρους όπως Ψηφιακός Γραμματισμός και Πληροφορικός Γραμματισμός και θα γίνει μία πρώτη αναφορά στον Παιδαγωγικό Σχεδιασμό με ΤΠΕ και την εφαρμογή Εκπαιδευτικών Σεναρίων. 

Η παρούσα ενότητα εστιάζει στις γενικές αρχές του σχεδιασμού της μάθησης με (και για) τις ΤΠΕ. Δίνει έμφαση στη συνολική δραστηριότητα της τάξης ή της ομάδας μαθητών/τριών και περιλαμβάνει τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε μαθητές, γνώσεις και εκπαιδευτικό, στοχεύοντας στην ουσιαστική ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στόχος του παιδαγωγικού σχεδιασμού είναι η διαμόρφωση διδακτικών καταστάσεων με χρήση κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία συχνά είναι αντικείμενο και μέσο μάθησης. Ο σχεδιασμός της μάθησης θα πρέπει να εστιάζει σε Διδακτικές Στρατηγικές (πρακτικές μάθησης) που θα αξιοποιούν μεταξύ άλλων τη διερεύνηση, την επίλυση προβλήματος, τα σχέδια εργασίας, τη συνεργασία, τη διαθεματικότητα με απώτερο σκοπό τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Σε αυτή την εβδομάδα θα ασχολήθούμε με τις θεωρίες μάθησης που σχετίζονται με την Υπολογιστική Σκέψη και αποτελούν τη βάση των υπολογιστικών περιβαλλόντων μάθησης. 

Στη συνέχεια του μαθήματος θα γίνει και μία συνοπτική αναφορά στις ενότητες ενός Εκπαιδευτικού Σεναρίου, όπου θα δούμε που χρησιμοποιούνται οι Θεωρίες Μάθησης και οι Διδακτικές Στρατηγικές.

Η Αξιολόγηση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η Αξιολόγηση είναι μία διαδικασία μαθησιακή και αναστοχαστική, δίνει ανάδραση στον εκπαιδευτικό και αποτιμά μαθητές /τριες και τη μαθησιακή διαδικασία. 

Η Αξιολόγηση χωρίζεται σε Διαγνωστική, διαμορφωτική και Τελική, ενώ μπορεί να είναι Αυτο-αξιολόγηση και Ετερο-αυτοαξιολόγηση. 

Η Υπολογιστική Σκέψη, μία μέθοδος επίλυσης προβλημάτων, παίζει καθοριστικό ρόλο στη σημερινή εκπαίδευση. Στο μάθημα θα δωθούν ορισμοί, θα αναλυθούν οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η Υ.Σ. και θα δωθούν παραδείγματα.

Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το STEM. Tι είναι, πότε εισήχθηκε στην εκπαίδευση, τι εξυπηρετεί και ποια είναι η επιστημολογία του.

Gamification ή αλλιώς Παιχνιδοποίηση στην εκπαίδευση!

Τι είναι η Παιχνιδοποίηση και πως εφαρμόζεται στην εκπαίδευση. Στο μάθημα θα αναλυθεί η μέθοδος διδασκαλίας με την παιχνιδοποίηση, ποιοι είναι οι μηχανισμοί της, θα γίνει αναφορά σε παραδείγματα εφαρμογής της στη σημερινή τάξη. Επιπλέον θα αναλυθούν παρόμοιες έννοιες με έμφαση στα σημεία που διαφέρουν. 

Μία συνοπτική αναφορά στην παιχνιδοποίηση που χαρακτηρίζει τον κοινωνικό μας περίγυρο και πως αυτή εφαρμόζεται σήμερα, θα κλείσει το μάθημα.

Αυτήν την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Θα την εξηγήσουμε ώστε να καταλάβουμε πως δουλέυει και πως μπορούμε να την αξιοποίήσουμε στην τάξη. Η αξιοποίηση είναι τόσο για δημιουργία μαθημάτων όσο και εφαρμογές που μπορούν να δουλέψουν οι μαθητές ώστε να καταλάβουν πως δουλεύει η ΤΝ. 

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις